Chciałbym się podzielić swoimi doświadczeniami w połowie ryb spokojnego żeru na przynętę nietypową, przez niektórych już znaną tj. ryż preparowany.
Ryż kupuję najczęściej w sklepach spożywczych, nie używam ryżu wędkarskiego dostępnego w niektórych sklepach wędkarskich ponieważ po wieloletnim wędkowaniu doszedłem do wniosku, że ten ze sklepu spożywczego jest po prostu około 60% bardziej skuteczny. Jest to bardzo delikatna przynęta i wymaga zastosowania odpowiedniego zestawu i oczywiście bardzo czułego wskaźnika brań w postaci drgającej szczytówki lub bocznego telewizorka. Ja używam do tej metody wykonanych samodzielnie wskaźników brań, które są bardzo czułe i każde nawet delikatne szarpnięcie przynęty jest bardzo dobrze widoczne, przy nawet najmniejszym ruchu wskaźnika następuje skuteczne zacięcie (materiał video prezentujący wskaźniki brań i ich obsługę).
Nie może mieć tu zastosowania tzw. "bombka" ponieważ branie ryby nie będzie widoczne, lu prawie nie widoczne co w sposób oczywisty uniemożliwia zacięcie ryby w odpowiednim momencie. Zestaw podstawowy na skuteczny połów na ryż preparowany powinien składać z koszyczka zanętowego wraz z rurką antysplontaniową, przypon o długości około 20 cm o grubości od 0,10 mm do 0,16 mm i haczyka pozwalającego na założenie na niego dwóch ziaren ryżu, trzeba pamiętać o odpowiedniej technice zakładania tej przynęty na haczyk, każde inne założenie ryżu spowoduje spadanie przynęty z haczyka podczas wpadania jej do wody, ja używam haczyka nr 8 (materiał video zakładania ryżu na haczyk).
Zanęta najlepiej lekka i pracująca tuż nad dnem w kolorze dna. Po prawidłowym wrzucie zestawu do wody ryż na naszym zestawie ryż na naszym zestawie odrywa się od dna i pracuje nad nim na przyponie co sprawia, że przynęta jest bardziej atrakcyjna i widoczna. Zdążyłem się przekonać, że ta przynęta jest skuteczna na ryby gatunku płoć, leszcz, jaź, lin, karaś, karp, amur itp.
Przynęta sprawdza sie w porze dziennej i nocnej i naprawdę może dostarczyć nam wielu wędkarskich wrażeń podczas połowu i mile zaskoczyć.