1 Krok: Składniki, jak widać na zdjęciu używam różnych mączek a jednym z lepszych dodatków jest tuńczyk z puszki, może to być również wędzona makrela.
2 Krok: Wsypujemy wszystkie składniki do jakiegoś pojemnika, ja dodatkowo mielę kulki.
4 Krok: Zalewam pelet zagotowaną wodą, trzeba go wlać tyle żeby zalał cały pelet.
5 Krok: Dodajemy wszystkie dodatki w moim przypadku są to mączki i tuńczyk, ale jak na początek polecam dodać zwykłą Kozieradkę, która dostaniemy w zielarskim do tego można dodać przyprawę chili. Jak pelet będzie za rzadki można dodać zwykłą zanętę gruntową.
6 Krok: To już raczej wszystko, pasta peletowa gotowa do użycia, polecam oblepiać nią ciężarek jeśli jest dobrze zrobiona, bo jeśli będzie za rzadka będzie spadać, konsystencja naszej pasty powinna przypominać plastelinę, można ją również używać do koszyczka zanętowego.
Podsumowanie: Wszystko można zrobić w 1 godzinę razem z rozpuszczeniem peletu i wymieszaniem, na prawdę warto spróbować czegoś innego na swoim łowisku, pasta sprawdza się bardzo na karpie, leszcze, płocie a nawet brzany.