Sebile 1
Chciałbym pomóc w zrobieniu pasty peletowej, opiszę wszystko krok po kroku co musimy zrobić, żeby wyszło wszystko tak jak powinno być.

składniki

1 Krok: Składniki, jak widać na zdjęciu używam różnych mączek a jednym z lepszych dodatków jest tuńczyk z puszki, może to być również wędzona makrela.

mczki

2 Krok: Wsypujemy wszystkie składniki do jakiegoś pojemnika, ja dodatkowo mielę kulki.

\

3 Krok:  Używam pelet o małych średnicach bo szybciej się rozpuści, w tym wypadku jest to pelet firmy Dynamite baits oraz Aller Aqua, przed zalaniem go wodą, wlewam do niego olej z tuńczyka który był już w puszce.

                                         peletOlej_z_Tunczyka

 

4 Krok: Zalewam pelet zagotowaną wodą, trzeba go wlać tyle żeby zalał cały pelet.

zalanie_peletu 

5 Krok: Dodajemy wszystkie dodatki w moim przypadku są to mączki i tuńczyk, ale jak na początek polecam dodać zwykłą Kozieradkę, która dostaniemy w zielarskim do tego można dodać przyprawę chili. Jak pelet będzie za rzadki można dodać zwykłą zanętę gruntową.

6 Krok: To już raczej wszystko, pasta peletowa gotowa do użycia, polecam oblepiać nią ciężarek jeśli jest dobrze zrobiona, bo jeśli będzie za rzadka będzie spadać, konsystencja naszej pasty powinna przypominać plastelinę, można ją również używać do koszyczka zanętowego.

koniec

Podsumowanie: Wszystko można zrobić w 1 godzinę razem z rozpuszczeniem peletu i wymieszaniem, na prawdę warto spróbować czegoś innego na swoim łowisku, pasta sprawdza się bardzo na karpie, leszcze, płocie a nawet brzany.


Komentarze   

norbiko
# norbiko 2011-08-23 20:31
Za pomysł na artykuł daję ****
Jednak z tymi półproduktami to mógłbyś się troszkę Sebuś rozpisać, jakie proponujesz użyć mączki, dodatkowo w jakich dodawać proporcjach. Użycie któregoś komponentu za dużo lub za mało doprowadzi to zmarnowania pieniędzy potrzebnych o produkcji takiej pasty.
sebawwo
# sebawwo 2011-08-23 20:36
Słuchaj z tymi maczkami to żadnych wielkich proporcji nie ma, po prostu wszystkiego po pół łyżki i to wszystko. A mączki których używam to mielony kryl, algi, betaina, i coś w stylu chili. Ale tak jak pisałem jest to proste, zwykłą kozieradka i przyprawa chili czy przyprawa do grilla zdaje egzamin ;) Zobacz a sam się przekonasz.
barwin50
# barwin50 2011-09-26 13:20
Dobry przepis , faktycznie :-)
sebawwo
# sebawwo 2011-09-26 20:51
Barwin50 Rozpisz swojego posta. Dzięki ;)
cichy
# cichy 2014-04-18 11:08
Fajny przepis na pastę. Chili warto dodać bo dziś piękny karpik wziął na kulkę kraba dipowaną chili, a pasta by robiła w tym przypadku dobrą robotę jako zanęta.
Hubert
# Hubert 2014-06-20 19:54
Cześć mam pytanie czy dobrze zrobiłem pastę??Pierw rozdrobniłem pellet o zapachu halibut.Następnie zalałem go 3 razy wrzątkiem.dziś rano 20 czerwca 2014 wsypałem mąki ziemniaczanej,mąki pszennej tryb 550i wszystko wymieszałem. wlałem troszeczkę zapachu arakowego i waniliowego
1,5 łyżeczki oleju roślinnego ,bułkę tartą ina koniec kasze

Nie masz uprawnień do komentowania. Zaloguj się