Potrzebujemy :
Ukleje, ocet spirytusowy, cebule, marchew, opcjonalnie paprykę, mąkę, olej do smażenia, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier i sól.
Ukleje należy obrać, wypatroszyć, dokładnie wymyć, odciąć głowę i ogon.
Ryby posolić i chwilę odczekać. Następnie obtoczyć w mące.
Smażymy na oleju do lekkiego zarumienienia i układamy aby obciekły z tłuszczu.
Kroimy cebulę, paprykę i marchew. Następnie sparzamy na sicie wrzątkiem.
Na dno słoika wkładamy warzywa, układamy ryby i zasypujemy też z góry cebulą z papryką.
Następnie do garnka wlewamy ocet i wodę w stosunku 1 do 4 ale to trzeba sprawdzić.
Dodać sól, cukier, liść laurowy, gorczyce, ziele angielskie i marchew. Warto spróbować zalewy.
Gotujemy wywar około 10 min i wypełniamy gorącą zalewą ryby w słoiku. Słoik od razu zakręcamy.
Teraz musimy odczekać około 3 dni by ocet rozpuścił ości a rybki przeszły zalewą.
Smacznego życzy Hektores