Penn Slammer III
Kolejny przepis który chciałem wypróbować to ukleje w zalewie octowej. Na wielu forach jest to przekąska bardzo polecana. Nawet jest przysłowie "Kto zagryza ukleje ... to się nie zaleje." Postanowiłem to sprawdzić organoleptyczne. Ukleja to dość pospolita ryba i z pozyskaniem raczej nie ma problemu.

Potrzebujemy :

Ukleje, ocet spirytusowy, cebule, marchew, opcjonalnie paprykę, mąkę, olej do smażenia, ziele angielskie, liść laurowy, gorczyce, cukier i sól.

Ukleje należy obrać, wypatroszyć, dokładnie wymyć, odciąć głowę i ogon.
Ryby posolić i chwilę odczekać. Następnie obtoczyć w mące.

Smażymy na oleju do lekkiego zarumienienia i układamy aby obciekły z tłuszczu.

Kroimy cebulę, paprykę i marchew. Następnie sparzamy na sicie wrzątkiem.



Na dno słoika wkładamy warzywa, układamy ryby i zasypujemy też z góry cebulą z papryką.
Następnie do garnka wlewamy ocet i wodę w stosunku 1 do 4 ale to trzeba sprawdzić.
Dodać sól, cukier, liść laurowy, gorczyce, ziele angielskie i marchew. Warto spróbować zalewy.

Gotujemy wywar około 10 min i wypełniamy gorącą zalewą ryby w słoiku. Słoik od razu zakręcamy.

Teraz musimy odczekać około 3 dni by ocet rozpuścił ości a rybki przeszły zalewą.
Smacznego życzy Hektores


Komentarze   

Longin
# Longin 2011-11-23 15:46
Mam nadzieję,że zdasz relację z tego czy wchodzi lepiej pod ukleje! :-) ;-) Bo jak nie to szkoda zachodu! :eek:
Hektores
# Hektores 2011-12-08 12:04
Pierwsze moje uwagi po tygodniu otwarłem pierwszy słoik z rybą . Wrażenia raczej cienkie .Szału nie ma porównanie z rolmopsami raczej daleko uklei w tym kierunku . Ryna jest sucha bardziej smakuje jak sardyna z puszki skropiona olejem .Ości wyczuwalne nie rozpuściły się po 6 dniach . Następny słoik otworze po miesiącu i dam znać narzazie przepis nie spełnił moich oczekiwań
Hektores
# Hektores 2011-12-08 12:05
Sorki miało być ryba i nie olejem a octem
Longin
# Longin 2011-12-09 21:08
To wychodzi Wojtuś,że szkoda zachodu! Lepsze rolmopsy bo sprawdzone! :-)
Kakaduo
# Kakaduo 2017-10-13 08:51
Ja ostatnio wypróbowałem ten przepis. Trochę czasochłonny, ale efekt niesamowity. I - rzeczywiście - do piwa jak znalazł :)

https://forum.wedkuje.pl/f/ukleja-solona/323912

Nie masz uprawnień do komentowania. Zaloguj się