Revo rocket
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Elektronika wędkarska.

O:Elektronika wędkarska. 2012/10/12 21:01 #37296

  • pisaq
  • pisaq Avatar
  • Wylogowany
  • góró
  • Posty: 1546
Dawno nie używałem takiego sprzętu, ale dużo zależy od tego jak często będziesz ich używał i w jakich warunkach.
Jak chcesz spędzić miły weekend przy karpiówkach to polecam zwykłem Videotronici VRC, coś koło 90zł za sztukę.
Jak masz zamiar miesiącami czekać na branie wielkiego miśka, to może przydać się taki model z centralką. Tak czy siak, używałem Videotroników i nic się z nimi nie działo. Więcej niż 150zł za pipaka bym nie dał bo nie ma sensu płacić za znaczek czy logo Delkim czy tam Fox :p

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/10/14 10:19 #37325

  • czermin
  • czermin Avatar
  • Wylogowany
  • Użytkownik jest zablokowany
  • Posty: 388
Jest sens.

Spróbuj zrobić sobie testy w wannie na choćby wodoodporność takowych. Zauważ, że dobre sygnałki są przeznaczone do łowienia w KAŻDYCH warunkach, a do tego potrzebne są specjalne obudowy i rozwiązania techniczne. (Choć btw. sporo osób uskarżało się kiedyś jeśli chodzi o wodoszczelność w Delkimach TXI, ale to już chyba przeszłość).
Jeśli zamierzasz kupić sobie sygnałki na start, ale nie jednorazowe, to zainwestuj chociaż w takie, które nie posypią Ci się po kilku wyjazdach. Niestety to już oscyluje koło 100 (videotronic) i w górę (fox) ale nie oszukujmy się- to jest elektronika, tanie rozwiązania nie są tanie bo ktoś chce mniej na tym przyciąć, tylko są najzwyczajniej gorsze :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/10/14 17:08 #37332

  • jurek-strażnik
  • jurek-strażnik Avatar
  • Wylogowany
  • góró
  • Posty: 1808
  • Otrzymane podziękowania: 2
Ja również polecam Videotronic , mam je już kilka lat i nigdy mi się nie popsuły , nawet w czasie deszczu ( trzeba tylko baterię owinąć w folię ) :)
Przyroda to również my , więc dbajmy o naszą matkę Ziemię.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/10/14 17:55 #37335

  • JKarp
  • JKarp Avatar
  • Wylogowany
  • moczykij
  • Posty: 147
  • Otrzymane podziękowania: 1
tomasz kwieciński napisał:
Witam. Od pewnego czasu przeglądam w sklepach internetowych oferty sygnalizatorów elektronicznych.Jest ich zatrzęsienie począwszy do tanich za 10 zł, skończywszy za ponad 2 kafle za sztukę.Sygnalizatory mają służyć głównie do karpiowania. :) Czy jest sens wydawać dużo kasy na sygnalizatory ?Czekam na wasze sugestie.

Cześć
Odpuść sobie te Wideotroniki .
Jak chcesz dam Ci namiar na sygnałki, które mają duże możliwości ustawień a kosztują śmieszne pieniądze.
Są wodoszczelne, wodoodporne, używam ich od maja tego roku w secie 4+1. Stały i działały na strasznym upale, w deszczu. burzy no i dzisiejszą noc ;)
Koszt seta 4+1 320 zł :woohoo:
Oczywiście możesz kupić pojedynczo dwa sygnałki.
JK
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/10/15 17:32 #37355

  • pisaq
  • pisaq Avatar
  • Wylogowany
  • góró
  • Posty: 1546
W tym roku, kolega kupił sobie sygnałki, ale oczywoście zapomniałem firmy. Pamiętam tyle, że to nasza polska firma, która produkuje m.in. alarmy itp.
Też mają sety 4+1, ale on kupił pojedynczo i wychodziło coś koło 100zł za sztukę.
Wyglądają na solidne, kolega ich raczej nie oszczędza, a nie zgłaszał jakiś problemów.

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/10/15 19:00 #37356

  • JKarp
  • JKarp Avatar
  • Wylogowany
  • moczykij
  • Posty: 147
  • Otrzymane podziękowania: 1
Cześć
Te o których mówię kosztują około 50 zł za sztukę.
- Głośność
- Ton
- Czułość
- Rozróżnienie brania od i do brzegu
- Podświetlenie nocne
- Diody Led pokazujące intensywność brania
JK
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/08 22:14 #37914

  • danio426
  • danio426 Avatar
  • Wylogowany
  • kopacz robali
  • Posty: 11
Witam.koledzy właśnie zakupiłem Lowrance ifinderGO. Żółtka miał wbitą jedną pozycje u poprzedniego właściciela próbuje mu wbić swoja ale nie mogę widzi tylko 3-4 satelity to za mało może ktoś pomoże w tym temacie ustawiłem wszystko tak jak ma mój kolega jego leży z boku i działa a mój nie czy jest coś uszkodzone? Czy co?
Ostatnio zmieniany: 2012/11/08 22:20 przez okonhel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/08 22:29 #37915

  • geddy
  • geddy Avatar
  • Wylogowany
  • miszcz
  • Posty: 791
  • Otrzymane podziękowania: 2
A mnie powiem szczerze irytuje trochę ta powszechność używania elektronicznych sygnalizatorów. Ja rozumiem karpiowe zasiadki w nocy itp ale multum ludzi używa tych pikaczy z przesadą bo siedzą obok tych wędek w dzień - nie maja nic innego do roboty niż gapienie się na nie ale pikacz musi wyć na maksa głośno za każdym razem kiedy dmuchnie mocniejszy wiatr itp. ;) Dzień na rybach bez słuchania alfabetu Morse'a dniem straconym ;)
Wypuszczaj... nasze ryby same się nie obronią
Ostatnio zmieniany: 2012/11/08 22:33 przez okonhel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/08 22:34 #37916

  • okonhel
  • okonhel Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 4116
  • Otrzymane podziękowania: 62
Geddy - czasy są takie ze coraz powszechniej w nasze życia wkrada się lenistwo. Na rybach objawia się też w taki właśnie sposób... :)
CRET
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/08 22:40 #37917

  • danio426
  • danio426 Avatar
  • Wylogowany
  • kopacz robali
  • Posty: 11
Witam, właśnie kupiłem taki gps -Lowrance iFinder GO. Nie mogę wbić pozycji, bo widzi 3-4 satelity. Ustawiony jest na 99 procent dobrze, bo kolega ma taki sam i ustawienia są jednakowe.To moje pierwsze takie urządzenie, czy w nim jest coś uszkodzone? Czy trzeba wyjechać za miasto na otwarta przestrzeń? Ma wbitą jedną pozycje przez poprzedniego właściciela i to wszystko. Proszę o pomoc. Dziękuje.
Ostatnio zmieniany: 2012/11/08 23:48 przez spines21.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 08:38 #37919

  • geddy
  • geddy Avatar
  • Wylogowany
  • miszcz
  • Posty: 791
  • Otrzymane podziękowania: 2
Nawet jeśli gps widzi tylko 3-4 satki to powinien się zafixować na pozycję. To trochę dziwne ze widzi tylko tyle. możliwe ze coś ma nie tak albo po prostu był dłuuuuuugo nieużywany i nie może sobie uaktualnić daty (a w związku z tym almanachu satelitów)

Moja propozycja - jeśli się da - ustaw datę i godzinę lub po prostu połóż gps w otwartej przestrzeni na 10 min żeby sobie spokojnie pozasyłał sygnały.

Mój Garmin łapie pozycje nawet jak jestem w budynku w pobliżu okna, wiec moim zdaniem zabudowania itp nie mają tutaj większego znaczenia w złapaniu pozycji, może nie będzie szału z dokładnością ale złapać musi - to już nie te czasy gdzie na niebie latało kilka satelit i można było trafić w "dziurę" w którą na niebie było ich za mało aby złapać pozycję.

Jest jeszcze taka możliwość ze ten Lowrance jest ustawiony nie na system GPS a ruski GLONASS - ale wątpię w to żeby zwykły GPS to miał - wtedy może faktycznie być ich mniej


Ad voce jeszcze elektroniki, to ja jestem gorącym zwolennikiem tejże ale czasem popadamy w tzw "parkinsonizm" z tymi cyfrowymi ułatwieniami i faktycznie nie potrafie wytłumaczyć tego innaczej jak lenistwem bo przecież łowienie z gruntu w dzień i obserwacja "bombki" to kwintesencja tego co najlepsze w takiej zasiadce ;D ;D.

Koniec wędkarstwa nastąpi jak wymyśla elektroniczne radiowe sygnalizatory spławikowe z echosondą ;)
Wypuszczaj... nasze ryby same się nie obronią
Ostatnio zmieniany: 2012/11/09 08:47 przez okonhel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 08:47 #37920

  • okonhel
  • okonhel Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 4116
  • Otrzymane podziękowania: 62
Danio426 - niestety kupiłeś najgorszy GPS jaki miałem okazję użytkować. Pierwszy rok pracował dobrze, później robił podobne cyrki jak Twój, nie wiem czy dzieciom spadł przy zabawie czy ten typ tak ma.
Co do łapania przez niego pozycji - robił to zawsze dłużej niż Garminy, miewał z tym problemy, szczególnie wtedy gdy włączałem go w dużej odległości od miejsca ostatniej pracy. Zdarzało mu się gubić pozycję na środku jeziora 1400 ha. Jeśli dobrze pamiętam można mu wpisać aktualną pozycję i to pomagało mu przy rozruchu. Poszukaj więc tej funkcji, wpisz i wyjdź z nim na otwartą przestrzeń - trochę się nastoisz ale może wreszcie zaskoczy.

Geddy 0 Glonassa on na pewno nie odbiera - to nieco starszy odbiornik.
CRET
Ostatnio zmieniany: 2012/11/09 10:41 przez okonhel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 09:16 #37921

  • danio426
  • danio426 Avatar
  • Wylogowany
  • kopacz robali
  • Posty: 11
Witam koledzy ten gps jest używany około 17km to wszystko ustawiony jest na pewno dobrze bo jak wspomniałem kolega ma taki sam i kuma tylko ja się irytuje bo pan mówi ze u niego działa a u mnie nie chce wydaje mi się że buja opinie o tym GPSie które przeczytałem martwią mnie ale wiem na pewno że nie był dawno włączany.
okonhel nic mu się nie ustawi ani godz.ani czasu a na zewnątrz byłem z nim 2godz i widzi 3-4satelity kolega ma da taki GPSy go i go2 i nie narzekał wiec i ja taki kupiłem.
Ostatnio zmieniany: 2012/11/09 09:59 przez okonhel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 10:02 #37923

  • okonhel
  • okonhel Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 4116
  • Otrzymane podziękowania: 62
Nie pisałem o ustawianiu czasu (Geddy to pisał), ja pisałem o ustawieniu bieżącej pozycji ręcznie.
Jak ten pan twierdzi że jest sprawny to jedź do niego i niech pokaże a jak nie to niech oddaje kasę. A Ty wtedy kup sobie jakiegoś Garmina, choćby eTrex - a i Twoje problemy się skończą
CRET
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 10:23 #37925

  • geddy
  • geddy Avatar
  • Wylogowany
  • miszcz
  • Posty: 791
  • Otrzymane podziękowania: 2
No to jeśli on ma problem z łapaniem pozycji w momencie gdy był długo nieużywany lub ostatnia pozycja była bardzo daleko (z tym ze 20 km to nie daleko - myślę tutaj raczej o kilkuset, kilku tysiącach) to jest to niestety lipa. Jak dla mnie z turystycznych odbiorników to tylko Garmin - używam 60 csx i naprawdę polecam kupić choćby używkę - nawet z czarno-białym ekranem i nie ma żadnych problemów - a do tego ma super barometr, kompas słowem wszystko co potrzebne.

a jak nie to kultowy Etrex (nawet źółtek) z tymi GPSami nie ma absolutnie żadnych problemów. nawet mój GPS w komórce Samsunga chodzi lepiej niż Ty opisujesz tego Lowrance'a. Do tego programik z androida/bada i też da rade - prawie wszystkie obsługują już eksporty do formatu GPX wiec możesz używać zapisywanych punktów na wszystkich urządzeniach (do obsługi polecam program Gps Track Maker).

Ja obecnie testuje w pracy MobileMapper 100 z domierzaniem w czasie rzeczywistym na system ASG Eupos - dokładności sięgają nawet centymetra ;) a w systemie z włączonym tylko GPS/Glonass metr (tylko ten rzeczywisty metr ;) ) ale to już bardziej geodezja bo nikomu się nie przyda w wędkarstwie taka cegła, no i cena z kosmosu.

Mam jeszcze inny stary odbiornik MLR SP 24XC - myślę ze to jest do kupienia za grosze - jest niesamowicie dokładny i szybki a przy tym pancerny. Niestety obsługa trochę kuleje i trzeba się nauczyć go ogarniać (francuski produkt ;D ;D) można go czasami wyhaczyć na alegroszu - polecam
Wypuszczaj... nasze ryby same się nie obronią
Ostatnio zmieniany: 2012/11/09 10:40 przez okonhel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 10:43 #37927

  • danio426
  • danio426 Avatar
  • Wylogowany
  • kopacz robali
  • Posty: 11
geddy wpisywalismy pozycje recznie i nie łapie to samo.facio jest z bielska białej ja centrum jakieś 400km róznicy oddam mu to i już chce kupić cos z tych eterex niedrogo (doły z kasą)widze nowy ten najsłabszy model okoł370zł z przesyłką moze być?
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 10:50 #37928

  • okonhel
  • okonhel Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 4116
  • Otrzymane podziękowania: 62
Danio426 - spróbuj mu zainicjować pozycję.
Ustaw klawiszem Pages planszę Satellities wciśnij klawisz Menu. Wyświetli się okienko i na początku masz Initialize GPS, wciśnij enter i pojawi się plansza z mapką i komunikat po angielsku, który zaraz zniknie. Jak zniknie to klawiszami nawigacyjnymi rusz kursorem i ustaw aktualną pozycję (musisz wziąć od kolegi) i wciśnij enter.
Jak to nie pomoże to jeszcze raz ustaw na plansze Satellities, wciśnij Menu i wybierz drugą opcję - GPS Auto search - pojawi się komunikat po angielsku, daj Yes i wyłączy się odbiornik. Włącz go powtórnie i spróbuj czy się ustawi pozycja.
Jak się nie ustawi to daj sobie z nim spokój - oddaj facetowi i niech oddaje kasę.
Jak pisaliśmy wraz z Geddym, kup jakiegoś Garmina, nawet najtańszego, złapie pozycję najpóźniej po pół minucie - szkoda nerwów.
CRET
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 11:21 #37931

  • danio426
  • danio426 Avatar
  • Wylogowany
  • kopacz robali
  • Posty: 11
Robiliśmy wszystko tak jak napisałeś tylko jeszcze spróbujemy go z ta opcja wył.odbiornik i włączyć ponownie jak się nie uda to daje na luz. tylko mnie zastanawia jaka to przyczyna. Powiedz z jaką dokładnością pokazuje ten najtańszy garmin? Bo nie ma w opisie nie chce się wrąbać na minę też nie wiem jak go wyśle z powrotem dla pana w jaki sposób mi odda kasę i czy ja mam w takiej sytuacji pokryć koszt przesyłki?
Ostatnio zmieniany: 2012/11/09 11:31 przez okonhel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 11:26 #37932

  • geddy
  • geddy Avatar
  • Wylogowany
  • miszcz
  • Posty: 791
  • Otrzymane podziękowania: 2
Jakiego byś garmina nie kupił to bedzie dobry

Najtańszy to tzw żółtek - z lepszych godnych polecenia to legend, vista. Nawet używka jeśli działa sprawnie to jest to sprzęt nie do zajechania w normalnym użytkowaniu.

Urządzenie będziesz miał na lata, w zasadzie w wędkarstwie jedyny minus tańszych urządzeń garmina to wg mnie fakt, ze nie mają kompasu magnetycznego i barometru, bo innych rzeczy w zasadzie się raczej nie używa.

Jeśli chodzi o dokładność - to mówią różnie - geodeci obśmiewają garminy ze dokładność to kilkanaście metrów itp ale garmin nie do tego służy żeby sobie działkę zmierzyć ;) - ja sprawdzałem pod tym kątem Garmina żółtka, MLRa, i CSX60 i jeśli masz zafiksowane satelity w ilości np 10 to przy czystym niebie, bez budynków itp żółtek pozycje łapie z dokładnością do 3-4 metrów (sprawdzane na ortofotomapie). Wazne jest abyś robił pomiar ze świadomością ile satelitów Ci odebrał w danej chwili (masz tam taką zakładkę) on pokazuje wtedy też parametr accuracy - Niestety żółtek nie obsługuje satelity WAAS, który poprawia trochę pomiar, ale i bez tego jest ok. Poza tym satelita WAAS miał kiedyś awarię i zboczył z orbity i nie śledziłem dalej jego losów, ale wydaje mi sie ze przełączono system na innego. Ale to bardziej ciekawostka

powodzonka z tym lowrancem
Wypuszczaj... nasze ryby same się nie obronią
Ostatnio zmieniany: 2012/11/09 11:41 przez geddy.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Elektronika wędkarska. 2012/11/09 11:35 #37933

  • okonhel
  • okonhel Avatar
  • Wylogowany
  • Moderator
  • Posty: 4116
  • Otrzymane podziękowania: 62
Szkoda ze wcześniej się nie odezwałeś bo ojciec miał eTrex Legend do sprzedania ale już zaklepany.
Dokładność - na wyświetlaczu pokazuje dokładność w zależności od ilości widzianych satelit (w gęstym lesie na przykład jest gorzej). Ile jest faktycznie to nie wiem. Jak widzi satelity to pokazuje 4 m.
Na pierwszej stronie tego wątku pisałem o odbiorniku I Finder Go - i nie polecałem - gdybyś tam wcześniej zajrzał....
Masz tam też zdjęcie tego eTrex-a.
CRET
Ostatnio zmieniany: 2012/11/09 11:37 przez okonhel.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: spines21, glizdziarz, okonhel
Czas generowania strony: 0.087 s.