Penn Slammer III
Witamy, Gość
Nazwa użytkownika: Hasło: Zapamiętaj mnie
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3

TEMAT: Wędzenie ryb

O:Wędzenie ryb 2011/02/24 12:17 #13188

  • robdemolka
  • robdemolka Avatar
  • Wylogowany
  • wędkoholik
  • Posty: 210
mistrz_makabry napisał:
Mam zamiar w tym roku postawić sobie wędzareczkę,ale mam do Was kilka pytań natury technicznej.Chciałbym postawić coś na wzór wędzarki kolegi robdemolka,czyli podmurówka z drewnianą nastawką(jak na zdjęciach wyżej),tylko:....................

Witam opiszę moją wędzarkę .Miałem już kilka robionych wędzarek ,ale ta jak narazie najlepiej mi się sprawdza.W poprzednich zawsze coś nie grało :dry: . Tą muszę jeszcze z zewnątrz dopracować ale to już inna sprawa :) .
Wędzarka jest zbudowana z dwóch części drewnianej i betonowej.
Betonowa część umurowana z cegieł (szamotówki),przełożona dwoma przekładkami betonowymi (rozmieszcenie i wymiary na rysunku)jedna mniejwięcej w 1/2 wysokości ,a druga na górze po przeciwległej stronie przysamej obsadzie skrzyni.Są tak osadzone by środkiem zachodziły ok 5 cm może być nawet 10cm .Takie przekładki są bardzo przydatne gdy nie dopilnujemy paleniska (bywa róznie :) )Zanim zaczniemy właściwe wędzenie ,tak jak koledzy wyżej napisali trzeba wszystko podsuszyć ,wtedy bez obaw możemy napalić więkrzy ogień,dodatkowo beton i szamot dobrze oddaje ciepło przy wędzeniu metodą (na ciepło ) super sprawa .Metoda (na zimno) też nie widze problemu wędzę trocinami i leci tylko zimny dymek ale wędzenie trwa nie kilka godzin lecz conajmniej 72 godz.
Górna część zbudowana z drewnianej skrzyni ,z szerokimi wygodnymi drzwiczkami ,żeby się nie motać przy wieszaniu produktów :) Przy samej górze przybite dwa wsporniki z kantówki ,o które opieramy kije z produktami :laugh: ,daszek ja mam jednospadowy (prostrzy w wkonaniu ;))
Rozmiary mojej wędzareczki pozwalają jednorazowo uwędzić do 20kg produktów,do przemysłówki jest za mała :( .Pamiętajcie żeby nie przyszło wam do głowy wędzić jenocześnie ryby i wędlin lub drób :woohoo: to drugie można razem na spoko wędzić .Co do drzewa nie będę się bardzo rozpisywał ,sporo jest oty wszędzie napisane, ja przeważnie stosuje świeżą olche ,grusza jest super do ryb!!!!!! jałowiec tylko do wędlin.
Przepisy do przygotowania wędlin i ryb są przeróżne jak coś podziele się też swoimi, poniżej załanczam fotki.

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.


Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.


Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.


Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Ostatnio zmieniany: 2011/02/24 12:22 przez robdemolka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Wędzenie ryb 2011/02/24 16:57 #13194

  • robdemolka
  • robdemolka Avatar
  • Wylogowany
  • wędkoholik
  • Posty: 210
Chciałem edytować i zamienić fotki ,ale już się nieda,myśle że na tej lepiej widać wymiary

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Ostatnio zmieniany: 2011/02/24 17:11 przez robdemolka.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Wędzenie ryb 2011/02/24 17:42 #13196

  • norbiko
  • norbiko Avatar
  • Wylogowany
  • góró
  • Posty: 1805
No Panie te kuraki wyglądają smakowicie, poproszę trzy :)
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Wędzenie ryb 2011/02/24 21:15 #13222

  • mistrz_makabry
  • mistrz_makabry Avatar
  • Wylogowany
  • kopacz robali
  • Posty: 29
To jest to!!!Dzięki za te jasne wskazówki.Będę sie do nich stosował!!!
Ale plagiatu nie zrobie,tylko sie będę nimi sugerował przy budowie ;)
Jeszcze raz dzięki wszystkim.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Wędzenie ryb 2014/06/29 16:22 #54363

  • pers
  • pers Avatar
  • Wylogowany
  • Miłośnik przyrody
  • Posty: 978
Temat dawno zapomniany, warto przypomnieć. Z nudów zbudowałem sobie wędzarnię, przepaliłem i czas wypróbować sprawdzony sposób na wędzonego leszcza. Czy ktoś zna?

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

Ten obrazek jest ukryty dla gości.
Proszę zalogować się lub zarejestrować, aby go zobaczyć.

This message has attachments images.
Please log in or register to see it.

Ostatnio zmieniany: 2014/06/29 16:23 przez pers.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.

O:Wędzenie ryb 2014/07/11 17:19 #54490

  • lukajetan
  • lukajetan Avatar
  • Wylogowany
  • kopacz robali
  • Posty: 2
Kiedyś na wyprawie w Norwegii zakupiliśmy małą wędzareczke przenośną, oczywiście nijak ma się ona do regularnych wędzarek. Ale... to było nieważne, świeża rybka świeżo uwędzona bajka. Kosztuje śmieszne pieniądze a zawsze to urozmaicenie od smażonej/pieczonej jeżeli ktoś jedzie na dłuższy wyjazd. Polecam.





znaki polskie ;)
mod. Ania
Ostatnio zmieniany: 2014/07/11 18:04 przez Ania.
Administrator wyłączył możliwość publicznego pisania postów.
  • Strona:
  • 1
  • 2
  • 3
Moderatorzy: spines21, glizdziarz, okonhel
Czas generowania strony: 0.061 s.